Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Od ziarenka do bochenka

Od ziarenka do bochenka

 

Na zajęciach pod hasłem ,,Od ziarenka do bochenka”  uczestnicy wzbogacili swoją o wiedzę o wartości odżywczej  pieczywa i dowiedzieli się, że najzdrowsze jest to pieczone na zakwasie. Chleb wypiekamy w domu przynosić wiele korzyści dla o zdrowia. Dostarcza organizmowi: węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne oraz błonnik, wiele witamin z grupy B i E, składniki mineralne – żelazo, magnez, miedź, cynk, fosfor.

Po takich informacjach nie wypadało zrobić nic innego, jak upiec, taki chleb samodzielnie i dodatkowo wzbogacić go o płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, otręby pszenne i owsiane.  SAMO ZDROWIE!

Wszyscy zabrali się ochoczo do pracy. Może nie było to takie proste, ale za to efekt końcowy przeszedł najśmielsze oczekiwania. Już sam zapach pieczonego chleba, powodował, że każdy poczuł się głodny.

Warto było poczekać, a kolacja z ,,domowym chlebem” smakowała wyśmienicie.

 

Anetta Cieśla, Mirosława Kaźmierczak


Przejdź do góry