Czwartek, 2024-03-28
Imieniny: Anieli, Kasrota
Nasze przedszkolaki znowu opanowały kuchnię, czyli „Przedszkolak w kuchni”…ciąg dalszy
Zdrowe odżywianie zaczyna wchodzić w krew naszym małym przedszkolakom. Kolejny rok w przedszkolu nie może już upływać bez wspólnego kucharzenia.
Wzorem poprzednich lat prowadzić będziemy zajęcia edukacji kulinarnej. Poza oczywistym celem kulinarnym program ma na celu integrowanie społeczności przedszkolnej dzieci, rodziców i personelu poprzez wspólne działania kulinarne oraz edukacyjne o charakterze profilaktyki zdrowotnej. Ponadto ma za zadanie kształcić u dzieci praktyczne umiejętności kulinarne oraz rozwijać zasady prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w życiu. Dzieci będą doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni. Ponadto w czasie zajęć przedszkolaki będą kształcić umiejętność współpracy w grupie, czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków, doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw, oraz rozwijać umiejętności nakrywania do stołu, ozdabiania go, a także kulturalnego zachowywania się przy stole. Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów. Uczą też dzieci, że ważne jest przygotowanie odpowiedniego stroju do czynności kuchennych. Poprzez kulinarną zabawę dzieci zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe smaki, i maja możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania, o czym mogliśmy się już osobiście przekonać, wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw.
W tym roku szkolnym program „Przedszkolak w kuchni” będzie promował wartości odżywcze warzyw. Dzieci będą poznawały walory smakowe różnych warzyw oraz będą uczyły się przygotowywać z nich proste, smaczne potrawy. Spróbujemy wspólnie z dziećmi przyrządzać je na różne sposoby. Będziemy piec, gotować, ucierać, szatkować. Zobaczymy jak smakują w różnych daniach i przekąskach.
Mamy nadzieję, że kontynuowane działania w zakresie edukacji kulinarnej ugruntują w dzieciach przekonanie jak ważne dla ich zdrowia jest właściwe odżywianie się, pomoże utrwalić zdobyte już umiejętności.
„Przedszkolak w kuchni” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem mamy nadzieję będą pozytywne zmiany w nawykach żywieniowych naszych wychowanków i ich rodzin.
Co planujemy w tym roku szkolnym?
Październik
„Jesienna sałatka” - warsztaty kulinarne, na których przygotujemy sałatki z dostępnych warzyw sezonowych
„Czapka szefa kuchni” – rodzinny konkurs plastyczny
Listopad
„Święto dyni”– warsztaty kulinarne, których głównym bohaterem będzie dynia
„Wesoła dynia” – rodzinny konkurs plastyczno-techniczny, którego zadaniem będzie wykonanie dekoracyjnej dyni, która ozdobi nasze przedszkole w jesienne, szare dni.
Grudzień
„Kolorowe warzywa w kubeczku”– warsztaty kulinarne na których przygotujemy wyśmienite soki warzywne
„Wigilijne specjały” – spotkanie wigilijne przedszkolaków wzbogacone daniami wigilijnymi przygotowanymi przez rodziców.
Styczeń
„Warzywne dania naszych dziadków” – warsztaty kulinarne z udziałem babć i dziadków naszych przedszkolaków, zorganizowane z okazji ich święta.
Luty
„Buraczkowe szaleństwa” – warsztaty kulinarne, których głównym bohaterem będą buraki.
Marzec
„Kartoflane przysmaki” – warsztaty kulinarne, których bohaterem będą ziemniaki.
„Zwierzaki kartoflaki” – rodzinny konkurs plastyczno-techniczny, którego zadaniem będzie wykonanie zwierzątka z kartofla.
Kwiecień
„Fasolowe desery” – jak przygotować słodki deser z fasoli – warsztaty kulinarne
Maj
„Master Chef Przedszkola” – rodzinne potyczki kulinarne – podsumowanie programu, wręczenie dyplomów i upominków dla uczestników programu.