Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 2 im. Janusza Korczaka

  • Kalendarium

    Czwartek, 2024-03-28

    Imieniny: Anieli, Kasrota

  • Kartka z kalendarza

„Przedszkolak w kuchni”…ciąg dalszy

Nasze przedszkolaki znowu opanowały kuchnię, czyli „Przedszkolak w kuchni”…ciąg dalszy

Zdrowe odżywianie zaczyna wchodzić w krew naszym małym przedszkolakom. Kolejny rok w przedszkolu nie może już upływać bez wspólnego kucharzenia.

 Wzorem poprzednich lat prowadzić będziemy zajęcia edukacji kulinarnej. Poza oczywistym celem kulinarnym program ma na celu integrowanie społeczności przedszkolnej dzieci, rodziców i personelu poprzez wspólne działania kulinarne oraz edukacyjne o charakterze profilaktyki zdrowotnej. Ponadto ma za zadanie kształcić u dzieci praktyczne umiejętności kulinarne oraz rozwijać zasady prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w życiu. Dzieci będą doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni. Ponadto w czasie zajęć przedszkolaki będą kształcić umiejętność współpracy  w grupie, czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków, doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw, oraz rozwijać umiejętności nakrywania do stołu, ozdabiania go, a także kulturalnego zachowywania się przy stole. Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów. Uczą też dzieci, że ważne jest przygotowanie odpowiedniego stroju do czynności kuchennych. Poprzez kulinarną zabawę dzieci zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe smaki, i maja możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania, o czym mogliśmy się już osobiście przekonać, wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw.

W tym roku szkolnym program „Przedszkolak w kuchni” będzie promował wartości odżywcze warzyw. Dzieci będą poznawały walory smakowe różnych warzyw oraz będą uczyły się przygotowywać z nich proste, smaczne potrawy. Spróbujemy wspólnie z dziećmi przyrządzać je na różne sposoby. Będziemy piec, gotować, ucierać, szatkować. Zobaczymy jak smakują w różnych daniach i przekąskach.  

Mamy nadzieję, że kontynuowane działania w zakresie edukacji kulinarnej ugruntują w dzieciach przekonanie jak ważne dla ich zdrowia jest właściwe odżywianie się, pomoże utrwalić zdobyte już umiejętności.

„Przedszkolak w kuchni” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem mamy nadzieję będą pozytywne zmiany w nawykach żywieniowych naszych wychowanków i ich rodzin.

 

Co planujemy w tym roku szkolnym?

 

Październik

 „Jesienna sałatka” - warsztaty kulinarne, na których przygotujemy sałatki z dostępnych warzyw sezonowych

   „Czapka szefa kuchni” – rodzinny konkurs plastyczny

Listopad

 „Święto dyni”– warsztaty kulinarne, których głównym bohaterem będzie dynia

 „Wesoła dynia” – rodzinny konkurs plastyczno-techniczny, którego zadaniem będzie wykonanie dekoracyjnej dyni, która ozdobi nasze przedszkole w jesienne, szare dni.

Grudzień

 „Kolorowe warzywa w kubeczku”– warsztaty kulinarne na których przygotujemy wyśmienite soki warzywne

 „Wigilijne specjały” – spotkanie wigilijne przedszkolaków wzbogacone daniami wigilijnymi przygotowanymi przez rodziców.

Styczeń

 „Warzywne dania naszych dziadków” – warsztaty kulinarne z udziałem babć i dziadków naszych przedszkolaków, zorganizowane z okazji ich święta.

Luty

 „Buraczkowe szaleństwa” – warsztaty kulinarne, których głównym bohaterem będą buraki.

Marzec

 „Kartoflane przysmaki” – warsztaty kulinarne, których bohaterem będą ziemniaki.

 „Zwierzaki kartoflaki” – rodzinny konkurs plastyczno-techniczny, którego zadaniem będzie wykonanie zwierzątka z kartofla.

Kwiecień

 „Fasolowe desery” – jak przygotować słodki deser z fasoli – warsztaty kulinarne

Maj

 „Master Chef Przedszkola” – rodzinne potyczki kulinarne – podsumowanie programu, wręczenie dyplomów i upominków dla uczestników programu.