Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Zielone warzywa jemy, bo zdrowi i silni być chcemy

„Zielone warzywa jemy, bo zdrowi i silni być chcemy” – to tytuł wiosennych warsztatów kulinarnych, które odbyły się 5 kwietnia w ramach realizowanego programu edukacji kulinarnej „Przedszkolak w kuchni”. Tym razem kuchenne spotkanie miało miejsce w Przedszkolu nr 3 przy ul. Bema, które wspólnie z nami współrealizuje program. 

Zaprzyjaźniona z nami grupa Motylków pięknie ugościła nas w swoich progach. Przemiłe panie Agatka i Jola opowiedziały dzieciom o wartościach odżywczych zielonych warzyw. Przedszkolaki poznały nazwy wielu warzyw, które mają zielony kolor i które warto zaprosić do codziennego jadłospisu. Mali kucharze pod bacznym okiem pań, w trzech grupach przygotowywały smaczne i wartościowe dania, które składały się wyłącznie z tego co zielone. Pierwszy zespół miała za zadanie podać zielony koktajl, zespół nr 2 przygotował kopiasty talerz zielonych koreczków warzywnych, a grupa trzecia nakroiła mnóstwo zielonych warzyw na smaczną wiosenną surówkę. Na talerzach przedszkolaków znalazła się „witaminowa bomba”. Wszyscy kucharze z wielkim apetytem próbowali przygotowanych przez siebie smakowitości, nikomu nie przeszkadzała sałata na talerzu, szczypiorek ani szpinak w zielonym koktajlu. Warsztaty były bardzo udane, nie tylko ze względu na nowe doświadczenia kucharskie i doznania kulinarne, ale również z uwagi na wspólne towarzyskie spotkanie przedszkolaków.

Bardzo serdecznie dziękujemy Paniom i Dzieciom z grupy Motylków z Przedszkola nr 3 za miłe i wartościowe spotkanie.


Przejdź do góry